Bij hielspoor heb je stekende pijn onder je voet die het belasten verhinderen. Ik heb dit bij veel mensen in Amsterdam, Haarlem, Leiden, Oegstgeest en verder daar buiten mogen verhelpen. Van profvoetballers tot aan mensen die gelukkig de hond weer pijnvrij kunnen uitlaten (kijk voor referenties onderaan dit bericht). Rust helpt vaak niet. Lokale massage ook niet. Wat dan wel??
Er zullen intrinsieke factoren en extrinsieke factoren bijdragen aan je klacht.
Intrinsiek is bijvoorbeeld de stand van je voet. Die wordt grotendeels bepaald door spieren en pezen. Zijn er een aantal verkort of verzwakt, heeft dat direct invloed op de belasting elders in je enkel/voet. Ook de afwikkeling van je voet bepaalt natuurlijk hoe deze belast wordt. Kijk maar eens hoe je afwikkelt; doe je dat links en rechts hetzelfde? Zo niet, loont het een bewegingsblokkade op te heffen als die er is. Of om een onderliggend probleem zoals stabiliteit te verhelpen met een paar oefeningen.
Ook zwakte hoger in de bewegingsketen kan er uiteindelijk voor zorgen dat je voet loopt op te vangen voor de rest.
Top-down en bottom-up; beiden zijn mogelijk. Vaak spelen zwakte in de heup en oude blessures een rol en wordt het waaróm van de klacht duidelijk voor je. Ik herinner me bijvoorbeeld iemand bij wie een paar spierfuncties er simpelweg uit lagen, vermoedelijk sinds een forse enkelverzwikking jaren terug. Daar kom je dan een tijd mee weg, maar niet voor altijd. Goed nieuws: de spieren zijn er, alleen ze weer aan de praat krijgen, dat is de kunst. Gaat lukken.
Een extrinsieke factor is bijvoorbeeld de gehanteerde opbouw van je trainingsschema.
Of de ondergrond waarop je sport. Of je schoen. Ik leg altijd uit waar op te letten bij het kopen van een schoen en ook welke schoen het beste bij je voet past. Sommige voeten zijn soepel, anderen zijn stug. Sommige mensen willen hun stabiliteit zelf optrainen, anderen willen een inlay ter ondersteuning.
Verder is het belangrijk de plek zelf goed te duiden: is het wel hielspoor? Ook een peesontsteking van de grote teen-buiger kan er voor worden aangezien. Dat is makkelijk te diagnosticeren voor een expert. Ook is er een verband met achillespeesklachten
Een plan om weer te kunnen hardlopen
Kortom, we duiden wat er is, maken de juiste spieren los, herstellen de normale biomechanica en doen in overleg de juiste aanpassingen in materiaal, ondergrond en techniek. Zo zorgen we met een helder stappenplan voor herstel. Pijnvrij, sterker, stabieler en beter voorbereid. Hiervoor werken we met progressieve trainingsschema's. Binnen een aantal keer leer je onze werkwijze kennen.
Ik zou niet wachten. Dan loop je waarschijnlijk snel weer als een zonnetje.
Check voor referenties zorgkaart Nederland, Google Maps en www.healthcentral.nl
Ik had al lange periode last van hielspoor. Vanaf de eerste behandeling bij Health Central was er direct verbetering en vanaf de derde behandeling was mijn voet weer mobiel en kon ik weer goed lopen zonder pijn. Na en tijdens de behandeling met Hakim specifieke oefeningen gedaan om alles te versterken. Tot nu toe al jaren zonder klachten en ik kan weer 100 % sporten Jurgen Rijnschot.
#hielspoor #fascitis plantaris #sportblessure #sports injury #pain #training #podoloog #zooltje #schoenen #voetpijn