Veel klachten waarmee patiënten bij de fysiotherapeut komen, zijn goed lichamelijk te verklaren. Bij veel klachten is er (op het eerste gezicht) echter geen of onvoldoende een lichamelijke oorzaak te vinden. Als deze klachten langer dan drie maanden blijven bestaan dan zou er sprake kunnen zijn van Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (kortweg SOLK).
Voorbeelden van klachten bij SOLK
Voorbeelden van SOLK zijn vermoeidheid, concentratieproblemen, rugpijn, buikpijn, hoofdpijn, darmklachten, een benauwd gevoel, hartkloppingen, waarvoor een arts en/of fysiotherapeut na (uitgebreid) medisch onderzoek, geen lichamelijke (somatische) oorzaak kunnen vinden.
Waarom kan er sprake zijn van psychosomatiek bij SOLK?
Naast een houdings- en bewegingsapparaat hebben we ook een zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel heeft als doel het reguleren van lichaamssystemen zoals je slaap-waakritme, je immuunstelsel en omvat ook het lichaamseigen pijndempend systeem. Dit systeem kan verstoord zijn op basis van acute of chronische stress. Naast een lokale behandeling is dan ook behandeling van het brein noodzakelijk. Lees hier meer over stress, in mijn eerdere blog.
Is SOLK een psychologische aandoening?
Vaak niet. Een gezonde geest, in een gezond lichaam is niet voor niets een bekende uitspraak. We zijn meer dan alleen een lichaam. Emotie, cognitie, zingeving, aandacht, focus, eerdere ervaringen: ze spelen allen een rol in prikkelverwerking. Wanneer iemand sec een lichamelijke aandoening zoals een botbreuk heeft, spelen deze faktoren óók mee in het herstel. Wel kan samenwerking met een psycholoog belangrijk zijn in een revalidatietraject van SOLK.
(Reguliere en alternatieve) behandeling bij SOLK
Om zowel brein als rug, darmen, spieren te behandelen heeft de fysiotherapeut / trainer een scala aan behandelmogelijkheden:
- Psycho-educatie: hoe werkt prikkelverwerking mijn lichaam en hoe kan ik het beïnvloeden?
- Ontspanningstherapie
- Massage, myofascial release, trigger point behandeling
- Inzicht in en het verbeteren van kwaliteit en kwantiteit van inspanning.
- Goal setting: actieve korte termijndoelstellingen om je vertrouwen te vergroten
- Visualisatie oefeningen
- Wim Hof methode
- Meditatie
- Voedingsanalyse
- TENS
- Bindweefselmassage
- Waar nodig samenwerking met een psycholoog