Vorige week ontving ik een voetballer van 34 jaar oud met een liesblessure. Deze vervelende blessure voor een voetballer heb ik er heel vaak gezien en behandeld in mijn praktijk en bij Real Madrid, Ajax en in het sportmedisch centrum toen gerelateerd aan het Nederlands voetbalelftal. De hulpvraag is: ‘hoe ga ik bereiken dat ik zonder last kan voetballen’. Zelf doet hij oefeningen van youtube. Het was er in 2022 al eens ingeschoten. In juni 2023 moest hij acuut stoppen met in een wedstrijd zaalvoetbal en eigenlijk spelen de klachten al 10 jaar.
De pijnklacht
De pijn verplaatst zich, naar de buikspieraanhechtingen/schaamstreek, eerst rechts nu links en soms door naar lies en heup. Geen klikken, wel wat instabiel gevoel in het rechter been. Geen tekenen van liesbreuk qua pijn bij hoesten/niezen/perzen. De pijn wordt verergerd door draaien en de bal passen. Fitnessen gaat wel goed.
Het lichamelijk onderzoek
Ik onderzoek deze chronische en in 2022 acute liesklacht door de gehele bewegingsketen te checken. Valsalva manoeuvre is negatief. Omdat het een centraal deel van het lichaam betreft, is het belangrijk alle mogelijke factoren in kaart te brengen. Bevindingen begin ik direct de eerste sessie, uiteraard na overleg, te behandelen in een logische volgorde.
De behandeling van de liesklacht
Ik begon na onderzoek met het corrigeren van een bekkenverwringing, welke zich direct goed zet. De rechter grote teen wijkt veel af naar binnen wat zich door een verkleind steunoppervlak uit in actieve instabiliteit een balanstest. Dit is de kant die de patiënt zelf al als minder stabiel had aangegeven. Hiervoor leer ik een corrigerende tapetechniek aan en geef een rolletje tape mee, alsmede rekoefeningen voor de grote teen.
Rotaties in de middenrug zijn beperkt, een bekend fenomeen bij liesklachten zo leerde ik bij Real. Die mobiliseer ik en ik geef rekoefeningen mee, zo ook voor de heup en liezen welke beperkt zijn. In voetbal is een goede heupmobiliteit onmisbaar. Wat het ene gewricht niet aan kan vangt een andere op. Dat kan overbelasting uitlokken. Ook is een voetballer gebaat bij een goede wendbaarheid van de romp met al dat draai- en keerwerk.
Trainingsschema's bij liespijn
Dan de krachtoefeningen de afspraak erop. Schuine buikspieren zijn fors verzwakt. Bovendien is aan één zijde de beweging met een omweg. Ik behandel een trigger point en de beweging gaat zuiverder. De patiënt voelt de zwakte. De rechte buikspieren zijn niet sterk en de beweging provoceert de pijn op de aanhechtingen. Aanpassing van tempo maakt dat de pijn weg gaat. Tempo is belangrijk in training. De uitvoering bepaalt het effect. De quadriceps is verzwakt en erg stijf. Deze maken we losser met myofascial release (dry needling is de volgende keer ook een optie) en ik geef een krachtoefening mee. In een overhead squat is het bekken wat instabiel en daar is weer de rechter grote teen die de gehele rechter beenas naar binnen doet draaien. Ik geef nog een pure core stability oefening mee en zo bouwen we aan een eerste trainingsschema van 6-7 spierversterkende en 4-5 rekoefeningen.
Vanuit hier gaan we steeds een stapje hoger. Er is genoeg te vinden wat de liesklacht kan veroorzaken. Ook lijkt de pijn zich te laten beïnvloeden. Dat is goed nieuws. Mijn ervaring is dat het met deze patiënt wel goed zal komen met een maand of 2-3. Als jullie benieuwd zijn naar de afloop, leave a comment!