In deze tijden is het glad op straat. Ik hoor dat kennissen, vrienden of familie gevallen zijn en breuken hebben opgelopen aan enkel, been, pols of schouder. Pijnlijk! In dit artikel lees je vlug wat je kan verwachten na het gips.
Behandeling van breuken
Naast diagnostiek is het zorgen voor een goede uitlijning van de breuk cruciaal. Alleen hiermee is een wondgenezing in een juiste, originele stand gewaarborgd. Dit kan grosso modo op twee manieren: intern met bv platen en schroeven, of alleen extern met gips, afhankelijk van de aard van de breuk. Daarna moet de breuk helen met het vormen van nieuwe (callus)weefsel. Maar is het hiermee gedaan? Nee!
Revalideren van een botbreuk
Ten eerste, de breuk is waar je lichaam de klap niet aankon. Dat wil niet zeggen dat dat de enige structuur was die een optater heeft gehad. Vaak zijn banden, spieren, pezen en andere structuren ook gevoelig en stijf. Die zijn dan nog niet geholpen.
Ten tweede is immobilisatie funest voor het lichaam. Gipsen is kiezen tussen ‘kwaad’ of erger. Goed voor de breuk, slecht voor de rest. Spierweefsel neemt af, botdichtheid neemt af, je conditie zakt in, de kwaliteit van je huid neemt af, etc, etc. Wanneer je uit gips komt ziet je lichaamsdeel er vaak broos, dun en zwak uit. Het vertrouwen is vaak afgenomen en de stap naar je favoriete bezigheden is een grote.
Je kunt wachten en hopen dat dit vanzelf weggaat. Maar vaste klanten weten hoe snel de beweeglijkheid kan terugkomen en hoe snel de stramheid afneemt in slechts enkele sessies. Nieuwe klanten zijn vaak verbaasd. Ook voor de lange termijn adviseer ik je te gaan voor een lichaamsdeel dat werkt. Niet een die voor altijd je zwakke plek blijft.
Start daarom vroeg met revalideren om:
- stijfheid en pijn weg te nemen.
- beweeglijkheid te herwinnen
- stabiliteit en kracht te herwinnen
- zo snel en zo goed mogelijk je favoriete bezigheden weer op te pakken.
Als je hiermee te lang wacht wordt je herstel niet optimaal. Het lichaam schikt zich altijd het beste met de optimale prikkel. Zonder input rangschikt het nieuwe weefsel zich niet mooi. Het wordt niet gestimuleerd. Je zou niet moeten overbelasten (iets waar verwijzers nog wel eens bang voor zijn) maar ook niet onderbelasten. Dat is ook niet goed. Een goede hersteltraining dus. Dat vraagt adaptatievermogen van je lichaam. Hiermee krijg je de mooiste wond, het sterkste weefsel, de beste functie terug.
In bijna twee decennia in de (top)sport heb ik vele van zulke revalidaties gedaan. Ik denk dat je in goede handen bent.
Nu alleen nog het ijs breken door contact op te nemen via:
App /bellen op 0623677630 of mail hakim@healthcentral.nl
Ook voor (je) kinderen en delen mag!
#fractuur #fraktuur #gevallen #enkelbreuk #collesfracture #distal radius #femur #maisonneuve fracture #monteggia fractuur #Pott’s fracture #poximal humerus #radial head # supracondylar fracture #hersteltraining #revalidatie #botbreuk #ankle fracture #collesfractuur #distale radius #femur fracture #maisonneuve fracture #monteggia fractuur #Pott’s fractuur #poximale humerus fractuur #kopje radius # supracondylaire fractuur #recovery #rehabilitation