11 mei 2021

Kniepijn zoals Osgood-Schlatter en Jumper’s knee: waarom kun je beter niet wachten met langs komen?

Iedereen heeft weleens ergens pijn, maar wat als het lang aanhoudt, hevig is of je kunt niet meer zonder pijn sporten?

Verschillende factoren dragen bij aan de ontwikkeling van kniepijn. Dus wil je precies weten wat jij het beste kunt doen. Heb jij vragen over jouw kniepijn en wil jij weten hoe je de belastbaarheid van je knie verbetert, zonder hem te overbelasten? Dan helpen wij je graag met een passende sportrevalidatie. Dit deden we reeds bij vele amateur- en topsporters, jong en oud. In Amsterdam / Haarlem, Leiden / Oegstgeest en daarbuiten.

We helpen je ook meteen een betere sportbeoefening mogelijk te maken. Lees hier wat knieklachten als Osgood-Schlatter en Jumper’s knee nou eigenlijk zijn, hoe je de symptomen herkent, welke gevolgen het kan hebben en hoe je de pijn kan verminderen en doen verdwijnen.

Wat is Osgood Schlatter?

De ziekte van Osgood Schlatter (Osgood Schlatter disease, Morbus Osgood Schlatter) is een aandoening aan de knie van een persoon in de groei. De artsen Robert Osgood en Carl Schlatter beschreven de aandoening begin 1900. Bij een Osgood Schlatter knie is de plek waar de kniepees aan het scheenbeen vasthecht, pijnlijk. Deze plek is geïrriteerd, de doorbloeding is veranderd en er is een klein bobbeltje op de plek ontstaan. Het bobbeltje is zichtbaar en voelbaar.

Wat zijn de oorzaken van Osgood Schlatter?

Osgood Schlatter wordt veroorzaakt door overbelasting en/of traumata. De aandoening komt voor bij jeugdige sporters in de groei tussen de 10 en 15 jaar.Daarom wordt Osgood Schlatter vaak in verband gebracht met voetbal. Maar niet alleen jongens of meisjes die voetballen kunnen deze aandoening krijgen.

De klacht die kenmerkend is voor Osgood Schlatter wordt beschreven als een (druk)pijnlijke zwelling ter hoogte van de knobbel op het scheenbeen waar de knieschijfpees vasthecht (tuberositas tibiae). Doordat de kniepees hiermee bij belasting trekkracht uitoefent op de groeischijf ontstaat er pijn en zal het lichaam lokaal reageren. Vaak is er aanvankelijk alleen pijn na het sporten. Uiteindelijk treedt de pijn ook op tijdens het sporten. Dan heb je eigenlijk al te lang gewacht met hulp zoeken.

Voetballen, springen, traplopen, hurken, lopen en opstaan zijn een aantal voorbeelden van bewegingen die de klachten kunnen verergeren. Niet tijdig ingrijpen kan leiden tot avulsiefractuur (stukje bot breekt af).

Andere veel voorkomende oorzaken van kniepijn:

Jumper’s knee (tendinitis infrapatellaris, patellar tendinopathy) komt voornamelijk voor bij volwassenen. Het betreft een overbelasting van de kniepeesaanhechting op de knieschijf. De pijn zit net onder de knieschijf. Soms is er sprake van vormafwijking van de patella (knieschijf). Jumper’s knee komt vooral voor bij spring- en werpsporters of bij sporters die veel van richting moeten veranderen.

Patellofemoraal pijnsyndroom

Ook wel anterior knee pain of chondromalacia patellae genoemd. Het is een umbrella term (overkoepelde diagnose). Er is hier sprake van pijn achter de knieschijf op basis van overbelasting. Verschillende structuren achter de knieschijf zijn kwetsbaar voor overbelasting, onder anderen het kraakbeen. Vaak treedt pijn op bij kracht zetten met de knie. Tijdens het fietsen met zwaar verzet bijvoorbeeld. Of een trap aflopen. Vaak is er in het lichamelijk onderzoek wel (degelijk) een precies pijnpunt aan te wijzen.

Behandeling

Voor alle aandoeningen op basis van overbelasting geldt dat je de lokale belasting wilt verminderen voordat deze leidt tot degeneratieve aandoeningen. Luister naar je lichaamssignalen. Kom op tijd. Zwaktes in het lichaam zullen elders gecompenseerd worden. De oorzaak van je pijn door lokale overbelasting kan dus elders in het lichaam zitten. Zwakke heupspieren kunnen leiden tot kniepijn. Een zwakke onderrug kan verband houden met kniepijn. Een verminderde lichaamscontrole omdat je in de groei bent. Te stramme bovenbeenspieren. Maar ook een ingezakt voetgewelf of matige balans op één been kan zorgen voor kniepijn.

Wij leren je oefeningen om spiergroepen die niet genoeg meewerken, aan te sterken.

Denk hierbij aan je bovenbeen, heup, onderrug, kuiten. Met het aanleren van een goede looptechniek, warming-up en voldoende herstelmomenten van je trainingen voorkomen we dat je klacht nog terug komt.

In het herstel van een trauma, zoals een val op de knie, geldt dat de hoeksteen van de revalidatie dient te zijn het opnieuw mogelijk maken van juiste bewegingspatronen. Dus alle bewegingen pijnvrij kunnen uitvoeren. In de juiste volgorde lukt dat bijna altijd. Doorsturen voor (het overwegen van) een operatie is gelukkig zelden noodzakelijk. Als dit wel zo is regelen wij de communicatie binnen ons netwerk. De juiste oefeningen en het wegnemen van blokkades als pijn en stijfheid verminderen uiteraard altijd de klachten en verbetert je fysieke performance.

Hulpmiddelen als een patellatape kunnen verlichting geven bij het doorzetten van sportbeoefening tijdens het behandeltraject. Een patellatape bijvoorbeeld verspreidt de druk op de groeischijf en is simpel aan te leren aan je kind.

Wij vertellen je je diagnose in een Health Check

We doen orthopedisch onderzoek en sportrevalidaties met succes sinds 18 jaar. Ook bij  honderden amateur- en professionele sporters waaronder bij AC Milan en Real Madrid. De (sport-) fysiotherapeut is als specialist in het loco-motorisch apparaat (houdings- en bewegingsapparaat) sinds 2006 direct toegankelijk. Dat betekent dat een verwijzing van een huisarts of ziekenhuis niet nodig is.

Je kunt gewoon bellen voor een afspraak of voor overleg vooraf. Veruit de meeste kinderen en volwassenen keren dus pijnvrij terug naar hun sport zonder tussenkomst van een arts. Bij twijfel of een advies tot aanvullend radio-diagnostisch onderzoek verwijzen wij (terug).

Je leert in progressieve trainingsschema’s oefeningen waarmee je weer pijnvrij beweegt.

Wij ondersteunen je met behandeling waarin we eventuele blokkades als pijn en stijfheid wegnemen. De meeste mensen zijn tussen de 3 en 6 maanden weer pijnvrij aan het sporten. Jij ook?

# Osgood Schlatter #kniepijn #Jumper’s knee #sportrevalidatie #sportfysiotherapie #Patellofemoraal pijnsyndroom #knieschijf #knie #hardlopen #fietsen

Heb je interesse in advies of een consult?

Weet je precies wat je nodig hebt, of heb je een blessure? Dan kun je direct een afspraak boeken in de online agenda.

Wil je meer informatie? Ben je op zoek naar professioneel advies of een op maat gemaakt fitplan? E-mail info@healthcentral.nl of app me voor een vrijblijvende belafspraak +31(0)623 677 630

Jouw expert in advies en training voor Haarlem, Overveen, Aerdenhout, Amsterdam, Bloemendaal, Oegstgeest, Leiden en Den Haag

Meer uit mijn blog

22 november 2023
Top 10 fit hacks

Bij Health Central help ik je in Aerdenhout en omstreken en in Oegstgeest pijnvrij te bewegen, gezonder te worden en te blijven, je bloedwaarden te verbeteren, fitter, soepeler en sterker te worden, vet verliezen en/of beter worden in je sport. Hier zijn 10 tips waar je wellicht nog niet aan gedacht hebt en die werken […]

Lees verder
17 oktober 2023
SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten)

Veel klachten waarmee patiënten bij de fysiotherapeut komen, zijn goed lichamelijk te verklaren. Bij veel klachten is er (op het eerste gezicht) echter geen of onvoldoende een lichamelijke oorzaak te vinden. Als deze klachten langer dan drie maanden blijven bestaan dan zou er sprake kunnen zijn van Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (kortweg SOLK). Voorbeelden […]

Lees verder
13 oktober 2023
Een personal trainer in Aerdenhout / Bloemendaal / Bentveld / Zandvoort?

Wil je meer kracht, souplesse of ontspanning? Ik bied een topsportbehandeling voor iedereen. Op een locatie naar keuze. Health Central fysiotherapie en personal training is opgericht door Hakim Sgaïer. "Hakim is an excellent professional and person, very capable, reliable and with a large expertise in lifestyle training and prevention for better health" Oscar H. Franco, […]

Lees verder
3 oktober 2023
Sportblessures bij kinderen: fysiotherapie

Aanhechtingen van de pezen aan de groeischijven zijn een plek waar veel sportblessures voorkomen bij kinderen. Wat kun je er aan doen en zijn ze te voorkomen? In mijn personal training & fysiotherapiepraktijk zie ik, net als in de betaald voetbalclubs en het sportmedisch centrum waar ik heb gewerkt, bij kinderen regelmatig dezelfde blessures terugkomen. […]

Lees verder
15 september 2023
Liesblessure bij voetballer: case beschrijving

Vorige week ontving ik een voetballer van 34 jaar oud met een liesblessure. Deze vervelende blessure voor een voetballer heb ik er heel vaak gezien en behandeld in mijn praktijk en bij Real Madrid, Ajax en in het sportmedisch centrum toen gerelateerd aan het Nederlands voetbalelftal. De hulpvraag is: ‘hoe ga ik bereiken dat ik […]

Lees verder
13 juli 2023
Lage rugklachten

Lage rugpijn komt vaak voor, ook bij sporters. Misschien behoor je tot de 85% van de mensen die op een zeker moment in hun leven met rugpijn te maken krijgen. Het is de duurste aandoening voor de bevolking tussen de 20 en 50 jaar oud en kan werk gerelateerd zijn. Risicofactoren zijn veel en zwaar […]

Lees verder
18 mei 2023
Pijn buitenkant knie: Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom

Deze pijnlijke aandoening aan de buitenzijde van de knie wordt ook wel Runner's Knee genoemd, maar komt ook vaak voor bij racefietsers en lange afstand wandelaars, zoals deelnemers aan de Vierdaagse van Nijmegen. Deze knieblessure ontstaat door een overmatige belasting van de structuren waar de peesplaat (tractus iliotibialis) aan de buitenkant van het bovenbeen samenkomt […]

Lees verder
11 mei 2023
Hamstring injury | Recovery, treatment, exercises

Have you suffered an acute hamstring injury? Here you will find information about possible causes and what a rehabilitation program looks like. Causes of hamstring injury Acute strains or tears of the hamstrings are common in many popular sports, such as football, hockey and track and field. It happened to me in track and field […]

Lees verder
24 april 2023
‘Onbegrepen’ lichamelijke en gedragsmatige klachten door chronische stress

Heb je last van slechte slaap en concentratie, vermoeidheid of problemen met de spijsvertering? Dan kan het wel eens zijn dat je systeem niet meer overschakelt van de ‘fight-flight-freeze’ modus naar de ‘rest and digest’ modus. Ik behandel al meer dan twee decennia een rits aan psychosomatische klachten door de natuurlijke balans in je autonoom […]

Lees verder
13 april 2023
Slijmbeursontsteking: symptomen, oorzaak en behandeling

Een slijmbeursontsteking betekent dat een slijmbeurs ofwel bursa in het lichaam ontstoken is geraakt. Een slijmbeurs komt veel voor in het lichaam, doorgaans tussen botoppervlakken en overliggende pezen. Slijmbeurzen zijn platte zakjes, gevuld met synovia en ze faciliteren beweging door frictie te minimaliseren. De meeste blessures aan slijmbeurzen komen door overbelasting, maar incidenteel door een […]

Lees verder
1 2 3 6

Health Central

Advice & Training by Hakim
In de natuur, op locatie, bij jou thuis of online

Privacy | Web design by Liesbeth Smit

Chat openen
Vertel me wat je nodig hebt.
Kan ik je helpen?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram