Iedereen heeft weleens ergens pijn, maar wat als het lang aanhoudt, hevig is of je kunt niet meer zonder pijn sporten?
Verschillende factoren dragen bij aan de ontwikkeling van kniepijn. Dus wil je precies weten wat jij het beste kunt doen. Heb jij vragen over jouw kniepijn en wil jij weten hoe je de belastbaarheid van je knie verbetert, zonder hem te overbelasten? Dan helpen wij je graag met een passende sportrevalidatie. Dit deden we reeds bij vele amateur- en topsporters, jong en oud. In Amsterdam / Haarlem, Leiden / Oegstgeest en daarbuiten.
We helpen je ook meteen een betere sportbeoefening mogelijk te maken. Lees hier wat knieklachten als Osgood-Schlatter en Jumper’s knee nou eigenlijk zijn, hoe je de symptomen herkent, welke gevolgen het kan hebben en hoe je de pijn kan verminderen en doen verdwijnen.
Wat is Osgood Schlatter?
De ziekte van Osgood Schlatter (Osgood Schlatter disease, Morbus Osgood Schlatter) is een aandoening aan de knie van een persoon in de groei. De artsen Robert Osgood en Carl Schlatter beschreven de aandoening begin 1900. Bij een Osgood Schlatter knie is de plek waar de kniepees aan het scheenbeen vasthecht, pijnlijk. Deze plek is geïrriteerd, de doorbloeding is veranderd en er is een klein bobbeltje op de plek ontstaan. Het bobbeltje is zichtbaar en voelbaar.
Wat zijn de oorzaken van Osgood Schlatter?
Osgood Schlatter wordt veroorzaakt door overbelasting en/of traumata. De aandoening komt voor bij jeugdige sporters in de groei tussen de 10 en 15 jaar.Daarom wordt Osgood Schlatter vaak in verband gebracht met voetbal. Maar niet alleen jongens of meisjes die voetballen kunnen deze aandoening krijgen.
De klacht die kenmerkend is voor Osgood Schlatter wordt beschreven als een (druk)pijnlijke zwelling ter hoogte van de knobbel op het scheenbeen waar de knieschijfpees vasthecht (tuberositas tibiae). Doordat de kniepees hiermee bij belasting trekkracht uitoefent op de groeischijf ontstaat er pijn en zal het lichaam lokaal reageren. Vaak is er aanvankelijk alleen pijn na het sporten. Uiteindelijk treedt de pijn ook op tijdens het sporten. Dan heb je eigenlijk al te lang gewacht met hulp zoeken.
Voetballen, springen, traplopen, hurken, lopen en opstaan zijn een aantal voorbeelden van bewegingen die de klachten kunnen verergeren. Niet tijdig ingrijpen kan leiden tot avulsiefractuur (stukje bot breekt af).
Andere veel voorkomende oorzaken van kniepijn:
Jumper’s knee (tendinitis infrapatellaris, patellar tendinopathy) komt voornamelijk voor bij volwassenen. Het betreft een overbelasting van de kniepeesaanhechting op de knieschijf. De pijn zit net onder de knieschijf. Soms is er sprake van vormafwijking van de patella (knieschijf). Jumper’s knee komt vooral voor bij spring- en werpsporters of bij sporters die veel van richting moeten veranderen.
Patellofemoraal pijnsyndroom
Ook wel anterior knee pain of chondromalacia patellae genoemd. Het is een umbrella term (overkoepelde diagnose). Er is hier sprake van pijn achter de knieschijf op basis van overbelasting. Verschillende structuren achter de knieschijf zijn kwetsbaar voor overbelasting, onder anderen het kraakbeen. Vaak treedt pijn op bij kracht zetten met de knie. Tijdens het fietsen met zwaar verzet bijvoorbeeld. Of een trap aflopen. Vaak is er in het lichamelijk onderzoek wel (degelijk) een precies pijnpunt aan te wijzen.
Behandeling
Voor alle aandoeningen op basis van overbelasting geldt dat je de lokale belasting wilt verminderen voordat deze leidt tot degeneratieve aandoeningen. Luister naar je lichaamssignalen. Kom op tijd. Zwaktes in het lichaam zullen elders gecompenseerd worden. De oorzaak van je pijn door lokale overbelasting kan dus elders in het lichaam zitten. Zwakke heupspieren kunnen leiden tot kniepijn. Een zwakke onderrug kan verband houden met kniepijn. Een verminderde lichaamscontrole omdat je in de groei bent. Te stramme bovenbeenspieren. Maar ook een ingezakt voetgewelf of matige balans op één been kan zorgen voor kniepijn.
Wij leren je oefeningen om spiergroepen die niet genoeg meewerken, aan te sterken.
Denk hierbij aan je bovenbeen, heup, onderrug, kuiten. Met het aanleren van een goede looptechniek, warming-up en voldoende herstelmomenten van je trainingen voorkomen we dat je klacht nog terug komt.
In het herstel van een trauma, zoals een val op de knie, geldt dat de hoeksteen van de revalidatie dient te zijn het opnieuw mogelijk maken van juiste bewegingspatronen. Dus alle bewegingen pijnvrij kunnen uitvoeren. In de juiste volgorde lukt dat bijna altijd. Doorsturen voor (het overwegen van) een operatie is gelukkig zelden noodzakelijk. Als dit wel zo is regelen wij de communicatie binnen ons netwerk. De juiste oefeningen en het wegnemen van blokkades als pijn en stijfheid verminderen uiteraard altijd de klachten en verbetert je fysieke performance.
Hulpmiddelen als een patellatape kunnen verlichting geven bij het doorzetten van sportbeoefening tijdens het behandeltraject. Een patellatape bijvoorbeeld verspreidt de druk op de groeischijf en is simpel aan te leren aan je kind.
Wij vertellen je je diagnose in een Health Check
We doen orthopedisch onderzoek en sportrevalidaties met succes sinds 18 jaar. Ook bij honderden amateur- en professionele sporters waaronder bij AC Milan en Real Madrid. De (sport-) fysiotherapeut is als specialist in het loco-motorisch apparaat (houdings- en bewegingsapparaat) sinds 2006 direct toegankelijk. Dat betekent dat een verwijzing van een huisarts of ziekenhuis niet nodig is.
Je kunt gewoon bellen voor een afspraak of voor overleg vooraf. Veruit de meeste kinderen en volwassenen keren dus pijnvrij terug naar hun sport zonder tussenkomst van een arts. Bij twijfel of een advies tot aanvullend radio-diagnostisch onderzoek verwijzen wij (terug).
Je leert in progressieve trainingsschema’s oefeningen waarmee je weer pijnvrij beweegt.
Wij ondersteunen je met behandeling waarin we eventuele blokkades als pijn en stijfheid wegnemen. De meeste mensen zijn tussen de 3 en 6 maanden weer pijnvrij aan het sporten. Jij ook?
# Osgood Schlatter #kniepijn #Jumper’s knee #sportrevalidatie #sportfysiotherapie #Patellofemoraal pijnsyndroom #knieschijf #knie #hardlopen #fietsen