Ben je ook wel eens bang dat je lichaam het niet meer gaat doen? Dat je je lievelingssport nooit meer kunt oppakken? Ook al is het mijn werk, ik heb het ook meegemaakt. Vaker dan eens.
Ik maak mee dat mensen in zo’n geval een MRI laten maken en áls er dan iets te zien is, er nóg minder vertrouwen in hebben dan daarvoor. Beginnende slijtage van het kraakbeen. Zo zonde vind ik dat. Pech kan je hebben, anderzijds blijven we nou eenmaal niet puntgaaf.
Ik ken namelijk ook een gepensioneerde tandarts die op aanraden van een maatje kwam voor wat hij noemde ‘hersteltraining’. Forse afwijkingen had hij waar de voorgenoemde MRI uitslagen peanuts bij zijn. Hij staat weer vrolijk te tennissen. Hoe kan dat nou?
Bekend is dat chronische pijn een optelsom is van faktoren. Psychologische factoren spelen altijd een rol: aandacht, ideeën, verwachtingen, emoties, persoonlijkheid, coping. De placebo ken je bv. wel, waarschijnlijk. Er bestaat ook nocebo: verwachten dat je niet beter wordt. Pijn verwachten en er meer op gaan letten. En dat is wat ik zie dat een MRI vaak bewerkstelligt. Ik zie mensen bang worden van hun eigen lichaam, inactief worden, spieren verslappen en als resultaat.. meer pijn bij inspanning.
Ik zet al honderden revalidaties lang het zelfverstellend vermogen aan. Dat doe je in ieder geval niet met passief worden. Ook ons pijnsysteem is trainbaar. Het kan beïnvloed worden en van eigenschappen veranderen. De volgorde dient volgens de sportmedische literatuur te zijn: actief herstel bij minimaal drie zeer ervaren deskundigen, eventueel aanvullend onderzoek (10%) en als last resort: operatie/medicatie.
Ben jij ondernemend, denk jij graag in mogelijkheden, zie je het wel zitten een herstelprogramma te proberen?
Blijf niet zitten en plan een Health Check door nu kort je situatie te appen (0623677630) of te mailen naar hakim@healthcentral.nl
Ik heb positieve werkervaring en referenties van o.a. Real Madrid en Ajax eerste elftallen.