Hakim Sgaier

Hakim Sgaier

Hakim Sgaier heeft twee duidelijke visies op gezondheid: De oplossing van een klacht ligt vaak dichtbij het individu zelf. Maar het vinden van die oplossing vraagt om aandacht voor de gehele situatie van het individu. Daarnaast kost blessures en uitval voorkómen op termijn minder tijd, energie, geld en kwaliteit van leven dan deze verhelpen.

Hakim: “Ieder mens zit in mijn ervaring boordevol onbenutte capaciteiten. Zo zijn bij het gemiddelde lichamelijke onderzoek minimaal drie beïnvloedbare factoren te vinden die een vergrote kans geven op een peesontsteking, slijtage van het gewrichtskraakbeen of onnodig risico op bandletsel. Dan heb ik het nog niet over de factoren die zorgen voor een beperking in kracht, snelheid of herstel. Die kun je vervolgens heel gericht gaan aanpakken. Je kunt nooit volledig uitsluiten dat je uitvalt. Wel kun je het risico beïnvloeden door goed voorbereid, of niet goed voorbereid het veld in te stappen.”

Sgaier moedigt mensen aan om in zichzelf te investeren. Om de beste keuzes te maken ten aanzien van hun eigen lichaam en inzetbaarheid en zich hierbij te laten leiden door de eigen gezondheidswensen. “Laten we de focus verplaatsen van ziektekosten naar structurele verbetering in de kwaliteit van je bewegend functioneren en je welzijn’. Om de kosten van het zorgverzekeringsstelsel te beperken, legt de overheid bovendien de verantwoordelijkheid voor kosten nu en in de toekomst, steeds meer bij de burger neer. Volgens Sgaier is dit niet persé een slechte ontwikkeling: “De terugloop van mogelijkheden en vergoedingen vanuit het zorgverzekeringsstelsel vraagt om een verandering in de houding van de burger ten aanzien van de eigen gezondheid.”

Tijdens het begeleiden van duizenden mensen heeft Sgaier ervaren dat er in het menselijk lichaam meer ruimte voor verbetering ligt dan vaak vanuit wordt gegaan. “Het lichaam is vormbaar en trainbaar, dat geldt zelfs voor de hersenen. Mensen kunnen meer vertrouwen op hun eigen lichaam en het zelf-genezende vermogen ervan. Het voordeel van deze methode is dat deze non-invasief, snel en relatief goedkoop is. Bij bestaande klachten wordt vooraf een inschatting gemaakt of gerichte training, behandeling en advies uitkomst kunnen bieden. Waar geïndiceerd, vindt er een parallele samenwerking of overdracht plaats met of naar andere (para)medici.

Als bewegingsspecialist, coach en fysiotherapeut richt Hakim Sgaier zich niet alleen op het fysieke aspect van welzijn. Hij erkent het totale individu binnen zijn of haar context: “Uitval is vaak een symptoom van een onderliggend probleem. De juiste veranderingen leveren voor zowel werkgever als individu veel winst op.”

“Ik heb geleerd om elk fysieke ongemak te zien als ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Elke blessure is een kans, een punt je leven om te merken dat dingen anders moeten. Je lichaam vertelt het je als je dorst hebt, als je honger hebt, en ook waar het kracht of herstelcapaciteiten mist of flexibiliteit nodig heeft. Het is aan jou of je naar deze lichaamssignalen luistert.”

 

Loopbaan

Hakim Sgaier ontdekte zijn passie voor het vermogen van het menselijk lichaam toen hij als jongen tijdens het sporten te kampen kreeg met terugkomende blessures. Hij had het gevoel dat zijn lichaam veel meer aankon dan het waarmaakte en ontwikkelde de innerlijke overtuiging dat pijnvrij sporten mogelijk moest zijn. En dat er vanaf dat punt nog veel meer winst mogelijk is. Die overtuiging heeft zich in de loop van zijn leven en carrière waargemaakt. Na het VWO koos hij vanuit deze passie voor de studie bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Deze studie viel onder zowel de medische faculteit (w.o. motorische controle, inspanningsfysiologie, bewegingsanalyse) als die van de gedragswetenschappen (w.o. psychologie, neurofysiologie), waar hij geraakt werd door een holistische visie op welzijn. Hij werkt nu uiteindelijk als bewegingsspecialist, fysiotherapeut (BIG geregistreerd), coach (gedachtengoed Innerlijke Krijger VUMC Academie) en oprichter van Health Central. Hij liep stage (en volgde cursus) bij AFC Ajax en als eerste buitenlandse student ooit bij Real Madrid (behaald met lof), waar hij afstudeerde en nog steeds bij betrokken is. Betere leermeesters heeft hij zich niet kunnen wensen om vakmanschap te helpen ontwikkelen. Sindsdien begeleidde hij met succes duizenden revalidaties bij professionele en amateursporters en in de reguliere zorg.