11 mei 2021

Kniepijn zoals Osgood-Schlatter en Jumper’s knee: waarom kun je beter niet wachten met langs komen?

Iedereen heeft weleens ergens pijn, maar wat als het lang aanhoudt, hevig is of je kunt niet meer zonder pijn sporten?

Verschillende factoren dragen bij aan de ontwikkeling van kniepijn. Dus wil je precies weten wat jij het beste kunt doen. Heb jij vragen over jouw kniepijn en wil jij weten hoe je de belastbaarheid van je knie verbetert, zonder hem te overbelasten? Dan helpen wij je graag met een passende sportrevalidatie. Dit deden we reeds bij vele amateur- en topsporters, jong en oud. In Amsterdam / Haarlem, Leiden / Oegstgeest en daarbuiten.

We helpen je ook meteen een betere sportbeoefening mogelijk te maken. Lees hier wat knieklachten als Osgood-Schlatter en Jumper’s knee nou eigenlijk zijn, hoe je de symptomen herkent, welke gevolgen het kan hebben en hoe je de pijn kan verminderen en doen verdwijnen.

Wat is Osgood Schlatter?

De ziekte van Osgood Schlatter (Osgood Schlatter disease, Morbus Osgood Schlatter) is een aandoening aan de knie van een persoon in de groei. De artsen Robert Osgood en Carl Schlatter beschreven de aandoening begin 1900. Bij een Osgood Schlatter knie is de plek waar de kniepees aan het scheenbeen vasthecht, pijnlijk. Deze plek is geïrriteerd, de doorbloeding is veranderd en er is een klein bobbeltje op de plek ontstaan. Het bobbeltje is zichtbaar en voelbaar.

Wat zijn de oorzaken van Osgood Schlatter?

Osgood Schlatter wordt veroorzaakt door overbelasting en/of traumata. De aandoening komt voor bij jeugdige sporters in de groei tussen de 10 en 15 jaar.Daarom wordt Osgood Schlatter vaak in verband gebracht met voetbal. Maar niet alleen jongens of meisjes die voetballen kunnen deze aandoening krijgen.

De klacht die kenmerkend is voor Osgood Schlatter wordt beschreven als een (druk)pijnlijke zwelling ter hoogte van de knobbel op het scheenbeen waar de knieschijfpees vasthecht (tuberositas tibiae). Doordat de kniepees hiermee bij belasting trekkracht uitoefent op de groeischijf ontstaat er pijn en zal het lichaam lokaal reageren. Vaak is er aanvankelijk alleen pijn na het sporten. Uiteindelijk treedt de pijn ook op tijdens het sporten. Dan heb je eigenlijk al te lang gewacht met hulp zoeken.

Voetballen, springen, traplopen, hurken, lopen en opstaan zijn een aantal voorbeelden van bewegingen die de klachten kunnen verergeren. Niet tijdig ingrijpen kan leiden tot avulsiefractuur (stukje bot breekt af).

Andere veel voorkomende oorzaken van kniepijn:

Jumper’s knee (tendinitis infrapatellaris, patellar tendinopathy) komt voornamelijk voor bij volwassenen. Het betreft een overbelasting van de kniepeesaanhechting op de knieschijf. De pijn zit net onder de knieschijf. Soms is er sprake van vormafwijking van de patella (knieschijf). Jumper’s knee komt vooral voor bij spring- en werpsporters of bij sporters die veel van richting moeten veranderen.

Patellofemoraal pijnsyndroom

Ook wel anterior knee pain of chondromalacia patellae genoemd. Het is een umbrella term (overkoepelde diagnose). Er is hier sprake van pijn achter de knieschijf op basis van overbelasting. Verschillende structuren achter de knieschijf zijn kwetsbaar voor overbelasting, onder anderen het kraakbeen. Vaak treedt pijn op bij kracht zetten met de knie. Tijdens het fietsen met zwaar verzet bijvoorbeeld. Of een trap aflopen. Vaak is er in het lichamelijk onderzoek wel (degelijk) een precies pijnpunt aan te wijzen.

Behandeling

Voor alle aandoeningen op basis van overbelasting geldt dat je de lokale belasting wilt verminderen voordat deze leidt tot degeneratieve aandoeningen. Luister naar je lichaamssignalen. Kom op tijd. Zwaktes in het lichaam zullen elders gecompenseerd worden. De oorzaak van je pijn door lokale overbelasting kan dus elders in het lichaam zitten. Zwakke heupspieren kunnen leiden tot kniepijn. Een zwakke onderrug kan verband houden met kniepijn. Een verminderde lichaamscontrole omdat je in de groei bent. Te stramme bovenbeenspieren. Maar ook een ingezakt voetgewelf of matige balans op één been kan zorgen voor kniepijn.

Wij leren je oefeningen om spiergroepen die niet genoeg meewerken, aan te sterken.

Denk hierbij aan je bovenbeen, heup, onderrug, kuiten. Met het aanleren van een goede looptechniek, warming-up en voldoende herstelmomenten van je trainingen voorkomen we dat je klacht nog terug komt.

In het herstel van een trauma, zoals een val op de knie, geldt dat de hoeksteen van de revalidatie dient te zijn het opnieuw mogelijk maken van juiste bewegingspatronen. Dus alle bewegingen pijnvrij kunnen uitvoeren. In de juiste volgorde lukt dat bijna altijd. Doorsturen voor (het overwegen van) een operatie is gelukkig zelden noodzakelijk. Als dit wel zo is regelen wij de communicatie binnen ons netwerk. De juiste oefeningen en het wegnemen van blokkades als pijn en stijfheid verminderen uiteraard altijd de klachten en verbetert je fysieke performance.

Hulpmiddelen als een patellatape kunnen verlichting geven bij het doorzetten van sportbeoefening tijdens het behandeltraject. Een patellatape bijvoorbeeld verspreidt de druk op de groeischijf en is simpel aan te leren aan je kind.

Wij vertellen je je diagnose in een Health Check

We doen orthopedisch onderzoek en sportrevalidaties met succes sinds 18 jaar. Ook bij  honderden amateur- en professionele sporters waaronder bij AC Milan en Real Madrid. De (sport-) fysiotherapeut is als specialist in het loco-motorisch apparaat (houdings- en bewegingsapparaat) sinds 2006 direct toegankelijk. Dat betekent dat een verwijzing van een huisarts of ziekenhuis niet nodig is.

Je kunt gewoon bellen voor een afspraak of voor overleg vooraf. Veruit de meeste kinderen en volwassenen keren dus pijnvrij terug naar hun sport zonder tussenkomst van een arts. Bij twijfel of een advies tot aanvullend radio-diagnostisch onderzoek verwijzen wij (terug).

Je leert in progressieve trainingsschema’s oefeningen waarmee je weer pijnvrij beweegt.

Wij ondersteunen je met behandeling waarin we eventuele blokkades als pijn en stijfheid wegnemen. De meeste mensen zijn tussen de 3 en 6 maanden weer pijnvrij aan het sporten. Jij ook?

# Osgood Schlatter #kniepijn #Jumper’s knee #sportrevalidatie #sportfysiotherapie #Patellofemoraal pijnsyndroom #knieschijf #knie #hardlopen #fietsen

Heb je interesse in advies of een consult?

Weet je precies wat je nodig hebt, of heb je een blessure? Dan kun je direct een afspraak boeken in de online agenda.

Wil je meer informatie? Ben je op zoek naar professioneel advies of een op maat gemaakt fitplan? E-mail info@healthcentral.nl of app me voor een vrijblijvende belafspraak +31(0)623 677 630

Jouw expert in advies en training voor Haarlem, Overveen, Aerdenhout, Amsterdam, Bloemendaal, Oegstgeest, Leiden en Den Haag

Meer uit mijn blog

29 maart 2022
Ski blessure? Pijn? Klachten? Revalidatie op maat!

Het wintersport seizoen zit er op. Voor veel mensen betekent de komst van de lente dat ze weer actiever worden. Lekker buiten hardlopen, wandelen of naar het strand. Toch zijn er ieder jaar meer dan 60.000 Nederlanders die een blessure op tijdens de wintersport. Een knieblessure is bij skiërs verreweg het meest voorkomende letsel. Hierbij is […]

Lees verder
2 maart 2022
"Hakims aanpak van hooikoorts werkte bij mij uitstekend"

Lees hier over een allergie-behandeling zonder medicijnen. Als je ooit last hebt gehad, zul je de symptomen herkennen: jeukende ogen, niezen, een verstopte neus of een loopneus. Je keel kan droog en branderig zijn. Buiten op het terras zitten of sporten op natuurgras kan dan erg vervelend zijn. Afhankelijk van voor welke pollen je allergisch […]

Lees verder
14 februari 2022
Mijn zoon/dochter kan niet meer sporten wegens kniepijn. Wat kan ik doen? Hulp in regio Haarlem en Leiden-Oegstgeest.

Doorgaan met pijn, rust houden, opgeven? In de jeugdopleidingen van Real Madrid en Ajax en in een sportmedisch centrum toen gelieerd aan het Nederlands Elftal heb ik heel veel kinderen in de groeispurt met kniepijn doeltreffend mogen behandelen. Vaak zit de pijn op een aanhechting aan het scheenbeen, niet zelden is er dan een duidelijke […]

Lees verder
8 februari 2022
Ken je iemand die benauwd raakt in rust of bij inspanning?

Is het je conditie of misschien hyperventilatie, angst of paniekaanval, kortademigheid, stress? Afgelopen week is het me gelukt om iemand aan het joggen te krijgen zonder de eerdere benauwdheid en angst voor inspanning. Ook in rust waren er klachten als paniek, het gevoel geen lucht meer te krijgen (dood te gaan), een verhoogde hartslag. Allemaal […]

Lees verder
21 januari 2022
Whiplash: knelpunten in diagnose, behandeling en schadevergoeding.

De definitie van de hersenstichting: "Een whiplash is het gevolg van het verrekken van de nekspier, waarbij het hoofd eerst naar achteren en dan naar voren wordt geslingerd." hoezo de hersenstichting? als ik alleen een spier heb verrekt, waarom heb ik dan zo'n pijn en gaat het niet over? het voelt alsof er meer aan […]

Lees verder
14 januari 2022
Pijn aan je kniepees. Oorzaak, symptomen, behandeling (wel of geen brace en smeersels?)

Heb je pijn onder je knieschijf bij traplopen, sporten of springen? Dan kan het zijn dat je patellapees overbelast is. Deze week is het gelukt iemand weer pijnvrij te krijgen. Het kan maanden duren voor je hersteld bent, maar de meeste gevallen lukt het me sneller. Deze man was pijnvrij binnen twee uur behandeling en […]

Lees verder
6 januari 2022
Slijmbeursontsteking in de schouder

Auw, een ontstoken slijmbeurs. Wat zijn de symptomen, hoe test je het, wat is een goede behandeling, een injectie: wel of niet? In mijn praktijk in Oegstgeest en Haarlem zie ik vaak schouderklachten. Sommigen daarvan betreffen geen pijn aan spieren of pezen, maar aan de slijmbeurs. Rond verschillende gewrichten in het lichaam zijn bursae (slijmbeurzen) […]

Lees verder
20 december 2021
Kan ik nog met mijn blessure naar de fysiotherapeut?

Fysiotherapie in sport en personal training in Oegstgeest en Haarlem Misschien twijfel je, maar ja: ik val onder de medische beroepen en ben open. Uiteraard houden we de huidige voorschriften aan. Als online afspreken volstaat, doen we dat. Met welke blessures en klachten kan ik terecht? enkelpijn, kniepijn, heupklachten, liespijn, rugpijn, nekpijn, schouderklachten, hoofdpijn sportblessures […]

Lees verder
24 november 2021
Parachutespringen eng?

Als stressoren in je leven daarbij lang aanhouden, kost dat veel vitale energie. Het kan bovendien leiden tot een scala aan fysieke, emotionele en mentale klachten. Bijvoorbeeld een immuunsysteem dat van slag is, chronische vermoeidheid, hoofdpijn / migraine, pre-menstrueel syndroom, depressie, burn-out, RSI / CANS -syndromen, hartritmestoornissen, astma en diabetes. Dan maar parachutespringen met al […]

Lees verder
7 oktober 2021
Duurzame inzetbaarheid – kom je dit jaar nog een Health Check doen?

Misschien heb je bij je werkgever een budget voor well-being die je nog niet hebt verbruikt. Het kan nuttig zijn bij mij te laten testen hoe het met je lichaam gesteld is. Dat doe ik in een Health Check. Kracht, conditie, balans, stressniveau, mobiliteit, (werk)houdingsanalyse, biometrie (bloeddruk, gewicht en meer), hardloop analyse, etc. We gaan […]

Lees verder

Health Central

Advice & Training by Hakim
In de natuur, op locatie, bij jou thuis of online

Privacy | Web design by Liesbeth Smit

Chat openen
Vertel me wat je nodig hebt.
Kan ik je helpen?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram